Summit avto

Sedite za volan, prevzemite nadzor in uživajte

Osupljivo in nadvse sodobno oblikovanje zunanjosti in notranjosti. Brezkompromisna zmogljivost in nepopustljiva učinkovitost. Popoln seznam dovršenih funkcij, sistemov in tehnologij. Praktičnost, prilagodljivost in priročnost, ki izpolnijo vse vaše želje.

Če tam, kjer drugi vidijo le ovire, odkrivate nove priložnosti, se vam s Ford Kugo odpirajo neskončne možnosti.

Tehnologija, ki jo lahko upravljate z glasom

Ford SYNC vam omogoča, da ostanete povezani in upravljate svoj mobilni telefon, glasbo, navigacijski sistem in klimatsko napravo z intuitivnimi govornimi ukazi ali 20,3 cm (8-palčnim) barvnim zaslonom na dotik.

Parkiranje in zapuščanje parkirnega mesta brez stresa

Aktivna pomoč pri parkiranju uporablja kombinacijo različnih tehnologij in omogoča veliko več kot le samodejno usmerjanje v parkirno mesto. S pomočjo pri izvozu iz parkirnega mesta se boste spet varno odpravili na pot.Sistem za bočno in pravokotno parkiranje med vožnjo poišče primerno parkirno mesto. Nato samodejno usmerja vozilo vanj, vi pa prestavljate, pospešujete in zavirate (v skladu z jasnimi in preprostimi navodili na zaslonu in ob upoštevanju zvočnih signalov). 

Ford Kuga s preprečevanjem naleta pri manjših hitrostih

Inovativen sistem Active City Stop pri hitrostih do 50 km/h pomaga preprečiti nalet v počasnem mestnem prometu. Če zazna, da je vozilo, ki vozi spredaj, nepričakovano ustavilo, samodejno zavira.

Dizajn

Zunanjost

Tekoče linije in poteze ne poudarijo le sloga, obenem izboljšajo izjemno aerodinamično učinkovitost vozila. Vozilo iz vseh zornih kotov izžareva samozavest. Prepoznavno oblikovanje in izjemna privlačnost

 

Notranjost

Dovršen in prefinjen prostor za potnike v Kugi je čudovito izdelan: s svojimi sopotniki boste uživali v vsakem trenutku potovanja.

V tako dovršenem okolju boste želeli prebiti še več časa. Veliko prostora za potnike na zadnjih sedežih. Naj naravna svetloba stopi skozi stekleno panoramsko streho.

Sprednja sedeža sta delno oblazinjena z vrhunskim usnjem. Odlična izdelava in elegantne podrobnosti.

Domiselna elektronska parkirna zavora na dosegu roke. Vsako stikalo je dosegljivo intuitivno, brez pogleda.

Prostornina prtljažnika do 1603 litre.

Ogrevan volan za večje udobje.

SYNC z 20,3 cm zaslonom na dotik.

Barve

Katera barva vam najbolj pristaja? Izbirajte v paleti barv, ki se najbolj podajo vašemu slogu in okusu.

Blazer Blue

Copper Pulse

White Platinum

Deep Impact Blue

Green Instinct

Guard Grey

Moondust Silver

Race Red

Ruby Red

Shadow Black

Magnetic

White Platinum

PLATIŠČA

Paleta osupljivih platišč, ki so zasnovana za udobno vožnjo, športno zmogljivost in privlačen videz.

43,18 cm (17') 5-kraka jeklena platišča s pnevmatikami 235/55 R17
 

43,18 cm (17") 5x2-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 235/55 R17
 

43,18 cm (17'') 10-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 235/55 R17

45,72 cm (18'') 5-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 235/50 R18

45,72 cm (18") 10-kraka ST-Line platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 235/50 R18

 

48,26 cm (19") 5-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 235/45 R19

48,26 cm (19") 5-kraka platišča iz lahke zlitine v črni barvi s pnevmatikami 235/45 R19

 

OBLAZINJENJE

Barve, ki se dopolnjujejo, vrhunski materiali, pozornost do vsake podrobnosti: to velja prav za vsa oblazinjenja, ki so na voljo

Tkanina (Charcoal Black)

Tkanina/usnje (Charcoal Black)

Usnje Salerno (Charcoal Black)

Usnje Salerno (Light Stone)

Usnje Dynamica

 

Vozna izkušnja

VOZNA TEHNOLOGIJA

Samozavest pri vseh pogojih

Na voljo je tudi inteligentni štirikolesni pogon (AWD), ki poskrbi za ustrezen oprijem, ravnovesje v ovinkih in odzivnost na mokrih, suhih in poledenelih cestah ter na terenu. Ta inteligentna tehnologija glede na pogoje razporeja pogon med sprednjo in zadnjo osjo. Ker zagotavlja 'navor na zahtevo', sistem poskrbi za vrhunsko vodenje in večjo učinkovitost, kar omogoča varno, varčno in lahkotno vožnjo.

Tempomat, ki samodejno prilagaja hitrost

S prilagodljivim tempomatom izberete hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo vzdrževal. Če vgrajeni radarski senzor zazna vozilo, ki vozi pred vami, zmanjša hitrost in vzdržuje vnaprej nastavljeno varnostno razdaljo. Ko je pot pred vami spet prosta, pospeši do izbrane hitrosti.

Napreden sistem, s katerim boste ostali na svojem voznem pasu

Pomoč pri ohranjanju voznega pasu s pomočjo naprej usmerjene kamere zaznava nenamerno vožnjo iz voznega pasu. V tem primeru opozorilo na ohranjanje voznega pasu vključi tresenje volana in prikaže opozorila na zaslonu. Pri počasnem odzivu ali neukrepanju pomoč pri ohranjanju voznega pasu zagotovi dodaten navor volana, ki vas pomaga varno usmeriti nazaj na ustrezen vozni pas. Tehnologija je zasnovana za avtoceste z več voznimi pasovi in se samodejno izklopi, ko se hitrost zmanjša pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Kamera, za opazovanje cestnih razmer

Majhna naprej usmerjena kamera za notranjim vzvratnim ogledalom spremlja dogajanje na cesti pred vozilom in v njegovi bližini. Tako sistem prepoznava prometne znake, oznake na cesti in svetlobne vire drugih vozil. Naprej usmerjena kamera je vključena v delovanje naslednjih tehnologij: pomoč pri ohranjanju voznega pasu, nadzor voznikove zbranosti, samodejno upravljanje dolgih luči in prepoznavanje prometnih znakov.

Vidi prometne znake, ki ste jih vi morda spregledali

Prepoznavanje prometnih znakov zaznava trajne ali začasne table in oznake ob cestišču ali nad njim. Med instrumenti se pokaže simbol z oznako omejitve hitrosti ali prepovedjo prehitevanja in se prilagaja dejanskim spremembam omejitev.

Nadzor voznikove zbranosti vas opozori, če ste utrujeni

Funkcija za opazovanje na nezbranost voznika stalno spremlja vašo vožnjo in zazna spremembe, ki so lahko posledica utrujenosti. Če sistem ugotovi nepozornost, se na zaslonu pokaže opozorilni simbol in vam predlaga, da si privoščite premor.

Samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi

Ta koristen nočni pripomoček začasno zasenči luči, ko zazna druga vozila, ki vozijo nasproti ali na vašem voznem pasu ter tako prepreči bleščanje. Ko je pot prosta, vključi dolge luči in zagotovi maksimalno vidljivost. Samodejno upravljanje dolgih luči je na voljo za doplačilo s funkcijo za ohranjanje voznega pasu/opozorilom pri zapuščanju voznega pasu.

Žarometi, ki osvetlijo ovinek

Prilagodljiva osvetlitev s Fordovimi dinamičnimi LED žarometi zagotavlja natančen in intenziven svetlobni snop, ki se samodejno prilagaja različnim razmeram na cesti in v prometu. Vključene so tudi dnevne luči, samodejno upravljanje dolgih luči brez bleščanja pa prepreči slepljenje drugih voznikov. Ker luči osvetlijo tudi ovinke, preprečijo marsikatero presenečenje.

Preprosta in varna vzvratna vožnja

Stebrički, ograje, nizki zidovi … Nazaj usmerjena kamera na zaslonu v sredinski konzoli prikaže skrite ovire za vozilom. Sistem se aktivira samodejno, ko prestavite v vzvratno prestavo in vam s prikazom smernih linij pomaga pri parkiranju na še tako utesnjenih prostorih.

Vgrajena navigacija za preprosto pot do cilja

Del sistema SYNC z glasovnim upravljanjem in 20,3 cm (8-palčnim) zaslonom na dotik v Ford Kugi je lahko tudi povsem vgrajen navigacijski sistem. Za kar se da natančno napoved časa prihoda na cilj in prijetno vožnjo upošteva hitrost vozila in najnovejša prometna obvestila.

Tipala za parkiranje brez stresa

Tipala v odbijačih vam pomagajo presoditi razdaljo do ovir za vozilom in pred njim. Ko tipala zaznajo oviro, se oglasi zvočni signal, ki s približevanjem postaja intenzivnejši.

Ogledala, ki vidijo več od vas

Sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu vzvratnih ogledal (BLIS) vam pomaga pri zamenjavi voznih pasov. Pri tem radarska tipala preverijo mrtve kote na obeh straneh vašega Forda in če zaznajo drugo vozilo, vas nanj jasno opozori oranžna lučka v ustreznem zunanjem ogledalu. Sistem BLIS vključuje tudi povsem novo tehnologijo opozarjanja na prečni promet za vozilom pri vzvratni vožnji.

Odkriva vozila, ki ste jih morda spregledali

Ko vozite vzvratno in je pregled nad razmerami v prometu omejen, lahko opozarjanje na prečni promet za vozilom (del sistema BLIS) zazna vozila, ki se bližajo, in sproži zvočno opozorilo. Glede na smer obenem zasveti opozorilna lučka v levem ali desnem zunanjem vzvratnem ogledalu.

Dodaten nadzor pri speljevanju na klancu

Pomoč pri speljevanju na klancu začasno prepreči pomik vozila nazaj. Sistem za 2,5 sekunde ohrani tlak v zavornem sistemu, da imate več časa in nadzora, ko stopalo premaknete z zavorne stopalke na stopalko za plin.

UDOBJE IN PRIROČNOST

Vsaka funkcija Kuge postavlja vaše želje na prvo mesto. Uživajte v vožnji in vrsti dovršenih tehnologij prepustite, da vas razvajajo s svojim čarobnim delovanjem. Notranjost Ford Kuge, volanski obroč, prestavna ročica, sredinska konzola, SYNC z glasovnim upravljanjem in zaslonom na dotik

Najnaprednejša prostoročna tehnologija

Ford SYNC vam z glasovnim upravljanjem in zaslonom na dotik omogoča, da s preprostimi, neposrednimi ukazi iz pogovornega jezika poskrbite za predvajanje glasbe ali telefoniranje z mobilnim telefonom. Predvajate lahko tudi posnetke z naprav USB ali predvajalnika MP3/iPod® ali pretočno predvajate glasbo s telefona, združljivega z Bluetoothom®*. Sistem lahko celo glasno prebere prejeta sporočila. S kretnjami za upravljanje pametnih telefonom (poteg, razteg, 'ščipanje') lahko preprosto uporabljate tudi 20,3 cm (8-palčni) zaslon na dotik. Ta vrhunski sistem za informacije in razvedrilo omogoča prikaz funkcij vašega pametnega telefona na zaslonu na dotik z možnostjo Applink, ter programoma Apple CarPlay in Android Auto.

*Ime in logotipi Bluetooth® so v lasti družbe Bluetooth SIG, Inc., družba Ford Motor Company Limited in njena povezana podjetja pa jih uporabljajo v skladu s pridobljeno licenco. Druge blagovne znamke in imena so v lasti ustreznih lastnikov.

Prostoročna vrata prtljažnika za lahkotno odpiranje in zapiranje

Ko imate polne roke in vaše vozilo zazna upravljalnik sistema KeyFree, zamahnite z nogo pod zadnjim odbijačem in dvižna vrata se bodo samodejno odprla (ali zaprla).

Steklena panoramska streha za občutek svetlobe in zračnosti

Kuga je lahko opremljena tudi z razkošnim dvodelnim steklenim panoramskih strešnim oknom, ki ga lahko pridvignete ali odprete s pomikom sprednjega dela pod zadnji del in si zagotovite še več svetlobe in zraka v notranjosti vozila. Posebno atermično steklo omogoča, da notranjost preplavi naravna svetloba, a vas obenem ščiti pred ultravijoličnimi žarki. Senčnik z električnim pomikom poskrbi, da panoramsko strešno okno zakrijete ali razkrijete s preprostim pritiskom na gumb.

Da vam bo toplo tudi pozimi

Za kar največje udobje poskrbi ogrevanje voznikovega in sovoznikovega sedeža z usnjenim oblazinjenjem. Da vam bo prijetno na poti proti cilju tudi v ledeno mrzlih jutrih, je volanski obroč ogrevan.

Sistem Quickclear za hitro odstranjevanje ledu z vetrobranskega stekla

Ta domiselna funkcija vam omogoča, da se v ledenem jutru hitro odpravite na pot. Pritisnite na gumb in ultra-tanke žičke z ogrevanjem z vetrobranskega stekla odstranijo led in zarositev ter vam pomagajo odtaliti brisalce. Sistem deluje v nekaj sekundah tudi pri zunanjih temperaturah pod ničlo.

Brisalci, ki se prilagajajo dežju

Brisalci s tipalom za dež obrišejo vetrobransko steklo, takoj ko zaznajo dežne kaplje in nato prilagajajo hitrost vremenskim razmeram. Izbirate lahko med šestimi stopnjami občutljivosti, ki določijo raven vlage, preden jo brisalci odstranijo. Brisalci s tipalom za dež so na voljo za doplačilo skupaj s samodejnim uravnavanjem dolgih luči.

Parkirna zavora s stikalom namesto ročice

Z domiselno elektronsko parkirno zavoro je klasična ročna zavora samo še del zgodovine. Parkirno zavoro zdaj preprosto aktivirate s pritiskom na stikalo v sredinski konzoli. Ker vam ni treba zategovati ročice med sedežema, je na voljo tudi dodaten prostor za shranjevanje.

Hi-Fi zvok za ljubitelje

Ford SYNC serijsko dopolnjuje tudi odličen zvočni sistem z izjemno jasnim zvokom povsod v vozilu. Za doplačilo je na voljo vrhunski zvočni sistem Sony z digitalnim radiom DAB za uživanje v koncertni kakovosti zvoka.

UPORABNOST

Pomična vlečna kljuka: na voljo, ko jo potrebujete

Vlečne kljuke so najpogosteje fiksno pritrjene, zato štrlijo iz zadnjega dela vozila. Novo Kugo lahko za doplačilo opremite z vlečno kljuko z električnim pomikom, ki je skrita za odbijačem, ko je ne uporabljate.

Da vam bo prikolica brezhibno sledila

Nadzor zanašanja prikolice zazna 'opletanje' ali nihanje prikolice in pomaga odpraviti težavo z zmanjšanjem hitrosti vlečnega vozila. Pri upočasnjevanju sistem zmanjša navor motorja in postopoma povečuje zavorni tlak koles.

Prostor za vso opremo

Prtljažnik Ford Kuge je prostoren in prilagodljiv hkrati. Vanj lahko shranite vse za športen konec tedna, družinske počitnice ali odpravo v trgovine. V vozilu je na voljo veliko priročnih prostorov za odlaganje, kamor lahko spravite vse od velikih plastenk z vodo, atlasa formata A4 in dežnika do manjših predmetov, kot so sončna očala, mobilni telefon in ključi.

Prilagodite prtljažnik svojim željam

Ko udobno potuje pet potnikov, lahko dno prtljažnika namestite v spodnji položaj in zagotovite 406 litrov prostora. V dvosedežnem načinu namestite dno v višji položaj za raven tovorni prostor, ki meri osupljive 1603 litre, pod njim pa je skrit dodaten predal.

Preprost preklop zadnjih sedežev

Zadnji sedeži so deljeni v razmerju 60:40 in jih lahko preprosto zložite s pomikom z eno roko ter si tako zagotovite še več prostora v zadnjem delu vozila.

Uporabite strešne nosilce za prevoz tovora na strehi

Strešni nosilci iz programa opreme za doplačilo povečajo praktičnost in dopolnijo videz vaše Kuge. Nanje lahko namestite vsestranske prečne nosilce za dodatno opremo.

Nadzor tlaka v pnevmatikah

Zelo pomembno je, da so pnevmatike vedno napolnjene z ustreznim tlakom, saj se boste tako izognili preveliki porabi goriva in obrabi pnevmatik ter predvsem vozili varneje. Tipala na vsakem kolesu med vožnjo stalno nadzirajo tlak in vas opozorijo na morebitne težave, da lahko pravočasno ustavite in preverite tlak v pnevmatiki ter jo napolnite ali zamenjate.

Zmogljivost in varčnost

MOTORJI

Več zmogljivosti, več učinkovitosti

Za pogon Kuge je na voljo 1.5-litrski bencinski motor EcoBoost s 110 kW (150 KM) ali s 134 kW (182 KM). Navdušil vas bo z močjo, ki bi jo sicer pričakovali od 1.6-litrskega motorja, kombinirana poraba goriva pa znaša samo 6,2 l/100 km* pri izpustih CO2 143 g/km*. Direktno vbrizgavanje goriva, turbopolnilnik in dvojno neodvisno krmiljenje ventilov poskrbijo za uglajeno, odzivno in navdušujočo zmogljivost.
*Fordovi testni podatki 

Dizelska konjenica

Imate raje dizelski motor? Izberite 1.5- ali 2.0-litrski TDCi. Oba delujeta z najsodobnejšo tehnologijo, ki ob manjših izpustih zagotavlja še več moči, navora in varčnosti. 1.5-litrski TDCi razvije moč 88 kW (120 KM), 2.0-litrski TDCi pa je na voljo v različicah s 110 kW (150 KM) in 132 kW (180 KM).

 

 

VODENJE

Poskočno ročno prestavljanje

6-stopenjski ročni menjalnik zagotavlja visok navor in uglajeno, hitro in natančno prestavljanje. Za optimalno porabo goriva vam simbol na instrumentni plošči svetuje, kdaj je najboljši trenutek za prestavljanje.

Menjalnik Ford PowerShift za hitro in varčno prestavljanje

Ta napredni 6-stopenjski menjalnik priročnost samodejnega združuje z nadzorom ročnega menjalnika in vnaprej izbere naslednje prestavno razmerje, da ne izgubljate moči. Rezultat: PowerShift neopazno prestavlja s svetlobno hitrostjo, zato je vožnja nadvse uglajena.

Obvolanski ročici: tudi s samodejnim menjalnikom lahko uživate v hitrem ročnem prestavljanju

Obvolanski prestavni ročici, ki sta običajno del opreme najzmogljivejših športnih avtomobilov, sta s Kugo na voljo tako s samodejnim menjalnikom kot tudi z menjalnikom PowerShift. Tehnologija iz sveta dirk omogoča hitro in lahkotno prestavljanje, ne da bi morali roko odmakniti z volana, zato lahko pri športni vožnji učinkovito prestavljate tudi pri vožnji skozi ovinke.

VARČNOST

Auto-Start-Stop za manjšo porabo goriva

Ko ustavite pred semaforjem ali čakate v zastoju, lahko ta tehnologija samodejno izklopi motor, ključni elementi, kot so luči, klimatska naprava, radio in Fordov sistem SYNC pa še naprej delujejo. Za speljevanje zadošča pritisk na sklopko ali stopalko za plin pri vozilih s samodejnim menjalnikom, saj sistem v hipu zažene motor. Auto-Start-Stop je še posebej učinkovit v mestih, kjer lahko porabo zmanjša tudi za do 10 % (cikel mestne vožnje).

Motorji, ki izpolnjujejo stroge zahteve

Vsi motorji za Kugo delujejo v skladu s strogimi zahtevami okoljskega standarda Euro 6. Za bencinske motorje, skladne s standardom Euro 6, veljajo naslednje omejitve: največ 1,0 g/km ogljikovega monoksida, 0,10 g/km ogljikovodikov, 0,06 g/km dušikovih oksidov in 0,005 g/km delcev.* 
*Velja samo za motorje z direktnim vbrizgavanjem.

Varnost in zaščita

Vaša varnost je najpomembnejša

V vaši Kugi sta varnost in zaščita voznika in sopotnikov na prvem mestu. Obsežen seznam varnostnih funkcij zagotavlja izjemno raven zaščite in vam omogoča, da se na pot odpravite brez skrbi.

Pri manjših hitrostih Kuga prepreči nalet s samodejnim zaviranjem

Vse preveč pogosto prihaja do trčenj v počasnem prometu z nenehnim ustavljanjem in speljevanjem: Active City Stop je napredna tehnologija, ki prepreči nalet ali zmanjša stopnjo trčenja. Če pri vožnji s hitrostjo do 50 km/h sistem zazna, da je vozilo, ki vozi spredaj, nepričakovano ustavilo, samodejno zavira.

Napredni sistem varnostnih blazin

Sistem varnostnih blazin vključuje varnostni blazini za voznika in sovoznika, kolensko varnostno blazino za voznika, varnostne zavese in stranske varnostne blazine v sprednjih sedežih.

Ford SYNC s funkcijo za klic v sili: pokliče pomoč, ko je vi ne morete

Izjemno pomemben del sistema Ford SYNC, ki vam lahko reši življenje, je pomoč v sili*. V primeru nezgode s sproženjem varnostne blazine ali izklopom črpalke za gorivo vam ta tehnologija pomaga neposredno poklicati reševalne službe. Klic lahko prekinete ali pa se pogovorite z operaterjem, ki prevzame klic. Tudi če sami tega ne morete storiti, sistem posreduje ključne informacije, kot so koordinate GPS.
*Fordova funkcija za klic v sili je na voljo v več kot 40 evropskih državah. Za delovanje funkcije mora biti ob sproženju varnostne blazine (ne velja za voznikovo kolensko varnostno blazino) ali izklopu črpalke za gorivo, ker so tipala zaznala trčenje, v vozilu seznanjen in povezan mobilni telefon. Funkcija za sporočila in pomoč v sili ni na voljo v vseh evropskih jezikih.

Za varnost otrok

Kuga je zasnovana za večjo varnost in zaščito otrok na vsaki poti. Na zadnjih sedežih so pritrdišča, na katere lahko preprosto namestite dva otroška sedeža ISOFIX.

Elektronsko uravnavanje stabilnosti vam pomaga ohraniti nadzor

Elektronski nadzor stabilnosti je zasnovan tako, da vam s stalnim spremljanjem vožnje pomaga ohraniti nadzor. Pri tem zaznava vsak odmik od izbrane smeri vozila (na primer začetek zanašanja) in vam samodejno pomaga pri zagotavljanju ustreznega položaja na cesti.

Napredni sistemi za še bolj nadzorovano zaviranje

Sistema proti blokiranju zavor (ABS) in za elektronsko porazdelitev zavorne moči (EBD) zagotavljata nadzorovano zaviranje. Pomoč pri zaviranju v sili (EBA) pomaga pri učinkovitejšem zaviranju v nujnih primerih. Pri tem zaznava, s kakšno močjo ste pritisnili na zavorno stopalko in poveča tlak, če je to potrebno.

5 zvezdic za varnost in zaščito

Kuga nudi izjemen paket opreme za varnost in zaščito, ki vključuje vse od serijskih varnostnih blazin za voznika in sovoznika, stranskih varnostnih blazin in varnostnih zaves ter kolenske voznikove varnostne blazine do vrste naprednih tehnologij, ki jih je Ford uvedel v tem segmentu, kot sta preprečevanje naleta Active City Stop in pomoč v sili.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

SUMMIT AVTO d.o.o.